Publicerad den Lämna en kommentar

Den dedikerade popcorngrytan

Popcorngrytan

Nu trodde ni allt att jag skulle komma med en uppdatering om majslandet, del 6… Och den är påväg men eftersom majsen inte är redo att skördas så är det i väntans tider. För att minska eran tristess samr att Bruno i utskicket tog upp att flera av er behövde tips på att lyckas med sin poppning så vill jag berätta historien om min älskade popcorngryta och hur ni skall hitta eran gryta att dedikerad till poppningen!

I min uppväxt har alltid popcorn vart ett viktigt snacks och när jag själv flyttade hemifrån så tog jag med mig ni vet den där speciella grytan man alltid poppade i. Den det sällan fastnade i, brände inte och det var en jämn värmeledning i hela kastrullen. Ni vet den där perfekta grytan.


Det var den ända grytan jag tog med mig från mammas kök och jag hade aldrig hittat en lika bra för min poppningsmetod. Det är som att man känner sin gryta, vet precis hur jag skall skaka, göra och hur det skall låta för att få dom perfekta popcornen såväl lite enklare sorter som Mikki till dom tuffare som Babe.


Vad är då så speciellt med denna gryta? Skulle jag själv titta på den så skulle jag säg att den är verkligen inte uppdaterad, en riktigt gammal gjuthärnsgryta från 1950 talet som väger minst 6kg. Kanske inte det mest optimala tänker många men fördelarna är att den har en fantastisk värmeledning eftersom bottnen är jämntjock, den är väl inbränd så det bränner inte alls sen något som är väldigt viktigt är den tjocka bottnen som en gjutjärnspanna har. Speciellt för torrpoppning som vi tog upp i ett tidigare blogginlägg. Läs inlägget här!


Sitt nu inte med panik hemma och tänk måste jag köpa en gammal gjutjärnsgryta för att poppa mina popcorn. Absolut inte! Har du en eller ändå vill skaffa så absolut, annars finns det lite mer uppdaterade grytor man kan införskaffa som kanske inte är tunga som bly om tillexempel dina barn vill poppa. För jag kan lova dig det är ett träningspass.


Nedan kommer punkterna som är viktigt att tänka på för att hitta din perfekta gryta!


Tjock botten, detta för att det inte bränner och ger jämn värmefördelning
Jämn botten, är den lite konkav eller konvex så blir det ingen jämn ledningsförmåga och popcornen poppas i otakt
Bra värmeledningsförmåga, då poppas alla korn samtidigt utan att brännas
Glaslock, om man inte har en gjutjärnsgryta så kan glaslock var roligt att ha, då ser du hur det går i kastrullen
En liten ventil i locket, detta har inte heller en gjutjärnsgryta men det är en bra egenskap då kärnan släpper ifrån sig ett tryck av ånga vid poppning, som en liten explosion, och denna ånga kan göra att det vita på popcornen mjuknar en aning. Har man problem med detta och kör i en gryta som jag så ställ in popcornen på 150 grader i ugnen en liten stund efter poppning, då försvinner fukten.


Nu har du alla redskap för att med ljus och lykta hitta din egna dedikerade popcornkastrull och inte ta mammas som jag gjorde. Känner du dig ändå osäker så har vi på Wepopop en bra Gryta att tipsa om på hemsidan.

Poppa på mina vänner!

Med Vänliga Hälsningar

Johlina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.