Publicerad den Lämna en kommentar

Majsland del 4, Omplantering

Då var stunden kommen för utplanteringen och jag skulle nästan påstå att efter groning så är detta den mest kritiska delen. Skall alla plantorna klara sig!?

Jag har avhärdat dom och alla är raka, stadiga och växt på bra så vi får hålla alla tummar och tår på att de kommer trivas ute i majslandet. Rotningen på plantorna har vart helt fantastisk måste jag säga, väldigt starka och fina!


Jag börjar med att vattna på landet ordentligt igen för att ha en bra fuktighet i jorden innan plantering. Sedan får man bestämma sig för hur man vill ha sina plantor, jag kommer sätta var sort för sig och i grupper, ganska tätt faktiskt cirka 15-25 centimeter mellan varje planta och inte traditionellt på rad. Och vi skall gå igenom varför.


Sorterna skall stå var för sig, jag har delat upp det popcornmajs och vanlig sockermajs. Detta för att minska risken för korspolinering. Majsen pollineras genom vinden och står då flera sorter allt för tätt så kan det påverka ”generna” och förändra strukturen, vilket innebär att du kan få en annan sort än du tänkt. Lite som en genmodifiering fast naturligt. Vad blir då utfallet av detta, det är lite olika. Du kan få en förändrad smak tillexempel men det är inget märkvärt. Mina majssorter kommer alltså säkert korspolineras, men min sockermajs kommer ändå bli sockermajs och min popcornmajs kommer kunna bli popcorn. Dock så kan det vara en ny typ av sort än den jag själv köpte frön på. Så jag delar mina sorter bara för att minska risken, dock är det inget jag är rädd skall förstöra min majsodling.


Nästa frågetecken att gå igenom är varför jag väljer att ställa plantorna i grupper istället för rader, detta är delvis för att skydda varandra bättre och på så sätt stötta varandra men och för polineringens skull. Finns det kolvar tätt om vartannat så är det lättare att det sker en fullständig pollinering.


Nu tillbaka till hur jag gör, jag gör hål för alla plantorna, gödslar upp lite extra med organiskt växtgödsel i botten på varje hål, här kan man välja själv om man vill ha hönsgödsel, kogödsel eller kanske något organiskt färdigt gödsel på påse. Sedan vatten i varje hål. Därefter tar jag bort varje kruka och placerar en planta i varje hål, försluter hålet och nu är det gjort! Majsen är utplanterad!


Hur går det för er? Har era plantor växt till sig ordentligt och är redo? Låt oss få veta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.