Publicerad den Lämna en kommentar

Majsland del fem, Dags för torkning men hur?

Hej alla popcornvänner,

Nu kan vi meddela att det äntligen är dags för en uppdatering kring vår majsodling. Vi har nu gått i oktober månad och odlingssäsongen är snart över och därmed kommer jag med blandade besked till er. Det positiva är att majsen har växt till sig och jag ser ett flertal kolvar på plantorna, men tyvärr så är de väldigt små och inte hunnit utvecklats till stora kolvar. Antagligen har vädret vart lite för växlande mellan fukt, värme och kyla vilket gjort att majsens växtkurva stannat av lite för tidigt, men detta hindrar oss inte ifrån att fortsätta försöka rädda skörden och se om vi ändå kan lyckas få ut ett och annat popcorn i slutändan!


Så länge vädret inte är allt för fuktigt eller regnigt så kan faktiskt kolvarna stå kvar ute på plantorna och växa eller torka. Denna metod är faktiskt att föredra då all näring ifrån plantan förs över till nästa generation, i detta fall kolvarna för att kunna föra sina gener vidare. Detta innebär att smak och utveckling fortsätter under tiden plantan själv börjar vissna. Om det skulle slå till med oväder så finns ett annat alternativ och det är att skörda kolvarna och låta de torka inne, gärna i ett rum där det är lite torrare luft och varmt så som ovanför element, fönster i söderläge eller i köket. I Sverige där vi har lite kallare väder kan det va så att vi faktiskt behöver göra båda delar. Alltså både låta kolvarna sitta kvar på plantan så länge som möjligt och där efter skörda och torka inomhus.


Jag själv skall nu testa att låta de flesta kolvarna vara kvar på plantan men några skall jag faktiskt ta in och testa att torka med en gång, trots att kolvarna är något underutvecklade så får vi se vilken metod som är bäst och om det lyckas. Oavsett vad så tar torkningsprocessen tid och den måste få vara långsam för att bevara kornet som ett popcorn, om du lägger in kolven i ugnen på hög värme så kan du bränna kärnans vätskereserv och när du då sedan skall poppa kärnan så kan den inte poppa på grund utav att den saknar vätska. Den vätskereserv som popcornkärnan har är nämligen den mekanism som gör att popcornet exploderar vid upphettning. Kort och gott, ett litet popcorn är en avanceraf mekanism och de skall torkas men under försiktighet!


Har någon av er erfarenhet av att torka popcornmajs? Här gärna av er och tipsa!

Kram på er!

// Johlina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.