Publicerad den Lämna en kommentar

Del 2: Från jord till skål

Olika popcornkärnor mot vit bakgrund

All majs poppar inte utan bara popcornmajs, även kallad Zea-majs. Zea liknar vanlig majs men har framförallt ett hårdare och tätare ytterskal.

1. Mellan februari och april planteras noga utvalda popcornkärnor. När majsen på fälten torkat och bladen blivit bruna och majskornen har en fukthalt på 16-20% så skördas den normalt mellan september och november månad. Vid skördningen kan man antingen skörda hela kolvar eller direkt separera kärnorna
från kolven.

2. Popcornkornen förvaras vidare i stora cisterner med perforerat golv där luft pressas igenom och torkar majsen till optimal fukthalt för poppning (14%). En långsam torkning vid låga temperaturer är nyckeln till en hög stärkelsekvalitet i popcornen. Om popcornen har torkat på kolven så brukar man nu separera kolven från popkornkärnorna.

3. När torkningsprocessen är klar går man över till separeringsfasen där man väljer ut de bästa
popcornen och rensar bort allt som inte är popcorn. Först så åker popcornen över ett vibrerande rullband där en luftfläkt blåser bort alla rester av majskolven från kärnorna. Sedan så åker kärnorna igenom en gravitationsseparator som ser till att alla små partiklar separeras bort.

4. Nu är popcornkärnorna klara för paketering, oftast i stora säckar om de ska resa långt till köparen.

Nästa del i vår serie: Popcornets beståndsdelar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.