Publicerad den Lämna en kommentar

Del 7: Värmeöverföring

Det finns många olika sätt att poppa popcorn. Sättet de skiljer sig på är i stort sättet de överför värmen till popcornen. Värmeenergi rör sig alltid från varmare till kallare enligt termodynamikens andra huvudsats. Värmeöverföring kan ske via strålning, konduktion och konvektion

Värmeöverföring genom konduktion sker genom utjämning av temperaturen i ett sammanhängande medium. För popcorn så sker det genom att plattan värmer kastrullen som i sin tur värmer oljan som sen värmer popcornen.

Värmeöverföring via konvektion sker via ett annat medium som rör sig i förhållande till det första. Mediet som rör sig är alltid en fluid såsom luft, olja eller vatten. Exempelvis hur varm luft från en varmluftspoppare får popcorn att poppa.

Värmestrålning behöver inget medium utan strålar ut från den varmare kroppen så länge mediet
är genomskinligt. Men då det inte är av väsentlig betydelse för popningen så kommer vi inte gå in närmare på det här.

När man poppar popcorn är det istället oftast en samverkan mellan konduktion och konvektion. Om man inte skakar på kastrullen så får man en värmeöverföring som till största delen består av konduktion och då olja har en bra värmeledningsförmåga är det fullt tillräckligt. Men om man väljer att ha mindre olja så kan man behöva skaka mer för att även få konvektion i värmeöverföringen till popcornen.

Att värma upp popcorn av olika storlekar tar olika lång tid. Därför är det viktigt att popcornen är
jämnstora för att få ett så bra resultat som möjligt. Man behöver även ta detta i beaktande när man väljer hur mycket olja man använder för större popcornkärnor. Man behöver då mer olja då det är viktigare att få en jämn värmeöverföring över hela popcornkärnan för att få hela popcornets stärkelse att lösas upp av vattenångan. 

Nästa del i vår serie: Tillagningssätt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.