Publicerad den 8 kommentarer

Vad kännetecknar en bra popcornkastrull?

Bra popcornkastrull med popcorn

Först måste vi fråga oss vad som kännetecknar poppning i en bra popcornkastrull. Målet är en stor skål med rykande färska, härligt varma popcorn och minimalt efterarbete med kastrullen. För det krävs en intensiv poppning med hög popexpansion och att inget fastnar eller bränner fast i kastrullen. Då finns det några kriterier på en popcornkastrull som kommer göra både ätandet, poppandet och rengörningen till en njutning.

1. Tjock botten

När man poppar vill man ha en jämn och kontrollerad värme och då underlättar det att ha en kastrull med extra tjock botten. Den tjocka botten kommer värmas upp och hålla värmen bättre när du häller på popcornen så att du inte får ett så stort temperaturfall. Den tjocka botten kommer också leda till att du får en jämnare värme över hela kastrullbotten. I en kastrull med tunn botten får man en ojämn värmefördelning där vissa delar av kastrullbotten blir varmare än andra. Detta leder då till att vissa popcorn kommer få mer värme och poppa tidigare än andra, vilket sen kommer leda till att de blir brända då de väntar på att de andra popcornen ska poppa.

2. Bra värmeledningsförmåga

Bra värmeledningsförmåga för att värmen från plattan ska sprida sig jämt i kastrullens botten. Det är även viktigt för att den snabbt ska värmas upp efter att man hällt i popcornen och för att att ge en bra kontroll på värmen i kastrullen.

3. Storlek

Storlek är en smakfråga, vi har en 3Liters kastrull för helgen och en 1,5 L för vardagspoppningen, har även vänner som poppar i 6 liters kastruller och inte kan tänka sig något mindre 🙂 .

4. Lätt att rengöra

Vi älskar att experimentera med olika popcornkärnor, oljor och kryddningar. Detta leder till att det blir rester av olja och kryddor kvar i kastrullen. Då är det viktigt att den ska vara lätt att rengöra. Att den tål diskmaskin är ett stort plus men det ska även vara ett material som kan rengöras gång på gång utan att den med tiden slits ut för lätt.

5. Kvalitet

En kastrull som kan användas år ut och år in behöver vara ordentligt gjord utav högkvalitativt rostfritt stål med handtag som sitter ordentligt.

Ett passande citat från “Boris ‘The Blade’ Yurinov ” (från filmen Snatch) — “Heavy is good, heavy is reliable. If it doesn’t work you can always hit them with it”.

6. Bra men inget krav

Om man vill ha det enklare att se när popcornen poppar och att se när de första fem kornen poppat så är det inte så dumt att ha ett glaslock. Nackdelen med glaslock är att de är lite svårare att rengöra. Gradering på sidan för att kunna mäta popcornens expansionsvolym.

Kolla in WePoPoP:s popcornkastrull i vår webbshop.

popcornkastrull

8 svar på “Vad kännetecknar en bra popcornkastrull?

 1. Popcorn skall poppas med kärlek och finess
  Här är mitt tips :
  Jag häller alltid majskornen i en blandning av olja,smör och salt I botten. Helst använder man en gammal aluminiumkastrull som blir svartare och svartare med åren . Ställs i ett undanskymt skåp. Min är på golvet under spisen . (har slitit ut några sen barndomen ). Ett tips till . Skaka inte kastrullen utan lyssna när det poppat färdigt bara .
  Sedan skall man proppa munnen full och äta i stora lass. Inmundigas helst i ensamhet .
  PS
  Madonna lär var en sann popcorn vän.
  Nu skall jag botanisera på er sida men kommer aldrig övergå till smaksatta varianter :))

  Med vänlig hälsning

  Ulrika Horal

  1. Tack för din kommentar Ulrika
   Poppa på
   //Mirjana

 2. Var finns dessa (aluminium?) kastruller att köpa??

  1. Hej Elsa
   Tack för din fråga.
   Kastrullen finns att köpa i vår webshop och i många välsorterade hushållsbutiker. Kastrullen ska inte vara i aluminium utan i rostfritt stål och det viktigaste är att den har en tjockbotten med riktigt bra värmeledningsförmåga.

   Har du några mer funderingar så är det bara att kommentera eller maila på info@wepopop.com så svarar vi på alla dina popcornfrågor.
   Vi kan rekommendera att kolla in vår metod för att göra perfekta popcorn.

   Poppa på
   Bruno

 3. Poppa i rikligt med kokosfett istället, så blir inte kastrullen förstörd. Kokosfettet tål att hettas upp ordentligt till skillnad från andra oljor och smör. Min popcornkastrull håller sig blank och fin med vanlig diskning 🙂

  1. Tack så mycket för tipset Kerstin. Kokosfett är precis som du säger väldigt värmetåligt och gör att kastrullen eller maskinen blir lättare att rengöra. De flesta biografer använder sig av kokosfett av denna anledning.

   Poppa på
   Bruno

 4. Poppar i aluminiumkastrull, blir perfekta, bränner aldrig…Diskar den aldrig

  1. Hej Lotta
   Tack så mycket för din kommentar. Jag är också uppvuxen med aluminiumkastrull och det går utmärkt att få perfekta popcorn i en sån också, men det kräver mer kunskap och ett aktivare poppande. Man jobbar på högre temperatur och behöver skaka mer, smaken blir lite mer rostad vilket jag personligen tycker är väldigt gott. Anledningen till att vi tagit fram wepopop-metoden med en tjockbottnad rostfri kastrull är att den är väldigt enkel och att man nästan från första poppningen kan få perfekta popcorn.

   Poppa på
   Bruno

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.