Publicerad den 10 kommentarer

Torrpoppning, en spännande metod!

Torrpoppning utan olja

Hur poppar du dina popcorn? Med smör? Olja? Blandat? Med raps- eller solros? Vi rekommenderar vanligen olja, gärna raps för att framhäva smaken hos popcornen lite extra. Utöver WePoPoP:s metod för att poppa perfekta popcorn så finns det en annan metod som inte används lika ofta. Det är den så kallade torrpoppningen och det är precis som de låter, du poppar helt utan fett. Den har tagits fram av Johlina som är popcornambassadör på WePoPoP och nedan kommer hon berätta mer.


Denna metod använder man främst för att framhäva hälsofördelarna med popcornen, att inte tillsätta onödigt fett och den har egentligen framkommit på senare år då media vill framhäva ett bättre alternativ till fredagsmyset. Om man ser till popcorn i näringssyfte så är det ett fantastiskt livsmedel i sig, en kolhydratskälla med mycket fiber, lite fett, relativt högt proteinvärde och du får mycket volym i förhållande till vikt, vilket många är ute efter en fredagskväll framför soffan. Men jag som är lite utav en popcornälskare äter det även som en kolhydratskälla till mat ibland, lite som potatis eller ris. Men eftersom det är ett livsmedel med låg fetthalt i grund så skadar inte lite olja vid popping heller.


Själv använder jag mig inte av torrpoppning av hälsoskäl eller för att jag vill vara nyttigare än någon annan utan på grund av mina allergier. Det är en metod jag har vart tvungen att lära mig och jag använder den dagligen med bra resultat. Jag skall poängtera att det finns vissa svårigheter med metoden och det kan vara lite klurigt att lyckas, men efterhand så lär man sig att bemästra metoden. Det som gör det svårare är fördelningen av värme som fettet hjälper till med samt att kärnorna blir inte ”hala” av fettet och på så sätt åker runt i grytan vilket innebär att det är lättare för kärnan att brännas och på så sätt inte nå rätt temperatur för att poppa.


Men detta skall inte hindra dig att prova. Börja med att ha en tjockbottnad gryta, med jämn temperaturfördelning. En fördel är att börja med en enklare sorts popcorn att poppa. De stora sorterna som tillexempel Babe är svårare att poppa i torrpoppning medans de små som Mikki och Charlie är enklare. Sedan följer du den här metoden.

 1. Börja med att hälla upp en lagom mängd popcorn i grytan, jag brukar använda mig av ca 100g
 2. Starta plattan på full effekt
 3. Skaka om grytan lite då och då
 4. När de första kärnorna börjar poppa lägger du på locket och börjar föra grytan fram och tillbaka så kärnorna hela tiden skakas runt
 5. När du hör att det precis börjat poppa kraftigt så sänker du plattan till 50% av kapaciteten
 6. Nu måste du skaka kraftigt för att de poppade popcornen inte skall fastna
 7. När du hör att poppningen har avtagit kan du dra grytan åt sidan och fortsätta skaka i lugnare tempo, detta för att låta de sista kärnorna poppa upp
 8. När det har blivit tyst då tar du av locket och fort häller upp i en skål, det handlar hela tiden om de poppade popcornen skall nudda bottnen i grytan så kort tid som möjligt
 9. Nu har du färdiga torrpoppade popcorn som du kan njuta av till en härlig film eller serie

10 svar på “Torrpoppning, en spännande metod!

 1. Hej. Popcorn är en bra frukost, nyttig god och snabb att titlaga. Jag brukar förutom lite salt ha på chiliflakes och llte permesan ost.
  Tänker pröva med sylt och mjölk fast det känns avigt.
  Mats Birgersson

  1. Tack Mats för kommentaren. Låter som en väldigt bra start på dagen med nypoppade popcorn.
   Ett härligt ljud och doft att vakna till 🙂

   Poppa på
   Bruno

 2. Hej!
  Torrpoppning låter verkligen verkligen som en spännande metod. Men – hur får jag saltet att fastna då? Eller finns det “klibbigt” salt att använbda?
  / Stefan

  1. Tack för att du frågar
   Desssa blir inte riktigt lika torra som när man varmluftspoppar så bättre möjlighet att få saltet att fastna bara man saltar direkt när det är klart.
   Jag ska kolla Med Johlina som är vår expert på torrpoppning vad hon har för tips.
   Poppa på Bruno

   1. Jag är också nyfiken på hur man får kryddning att fastna vid torrpopning. Som viktväktare äter jag mkt pop corn.

    1. Vad roligt att höra! Popcorn är ett perfekt snack som både är fiberrikt och mättande!

     Att krydda torpoppade popcorn går alldeles utmärkt även om det kanske är lite klurigt. Jag brukar använda mig av två olika sätt som du får självklart ta del av.

     Sätt 1: Efter poppning häller du snabbt upp popcornen i en lite vidare skål. Där efter häller du på valfri krydda och sen låter popcornen få stå en liten stund. Efter ca 1 minut vänder du försiktigt runt popcornen i skålen och häller på lite krydda till så alla täcks.

     Efter torrpoppning skapas vattenånga som gör att popcornen är lite fuktiga. Detta hjälper kryddan att fastna när du sedan låter dom få torka lite i skålen. Men de blir lite mer kryddspill kvar i skålen i jämförelse med traditionell poppning.

     Sätt 2: Använd även här en lite vidare skål. Häll upp popcornen. Använd en liten sprayflaska med olja och försiktigt sprayar på popcornen. Ta valfri krydda och strö på. Låt torka in i cirka 1 minut och blanda försiktigt runt därefter.

     Detta sättet är inte helt fritt ifrån olja men när du använder sprayflaska blir det väldigt liten mängd olja du behöver använda till din skål popcorn. Fett är även en väldigt bra smakbärare som framhäver kryddorna lite extra!

     Poppa på!

     Med vänlig hälsning Johlina och Wepopop

 3. Brukar ofta torrosta mina popcorn i micron. Har köpt denna skål som jag inte vill leva utan: https://www.wepopop.com/product/micropopcornskal/
  Brukar ha lite salt över kornen och sedan har jag på lite mer vid behov när de är färdigpoppade. De är fuktiga så saltet fastnar bra.
  Idag har jag testat att mortla saltet jag använde. Det kommer jag nog att göra fler gånger.

  1. Tack Monica
   Mycket uppskattat att du lyfter upp popcornskålen som också är ett bra redskap för den som vill ha nyttiga popcorn utan fett. Vad glad jag blir att du gillar popcornskålen vi var skeptiska i början då vi är totala kastrull nördar men hörde så mycket bra om skålen och efter att vi testat den så kunde vi inte annat än börja sälja den även vi. Bra knep att mortla saltet så det fastnar bättre på popcornen.
   Poppa på Bruno

 4. Hej!
  Vi använder samma princip när vi poppar popcorn med våra scouter på hajk och läger. Vi har tagit två stora silar i metall och najat fast på en lång pinne så att det nästan ser ut som en gigantisk tesil. Sen häller vi i lite kärnor och försluter silarna. Efter mycket testande har vi konstaterat att det poppas bäst när vi håller botten på silen precis ovanför eldslågorna från eldstaden tills att första poppcornet poppar. Sen är det samma som du beskrev att det gäller att skaka silen, lite högre upp, under resten av popptiden så att inte de poppade poppcornen logger för länge i botten på silen. Tillsist är det bara att öppna och äta. Scouterna älskar det!

  1. Tack Henrik
   Vad roligt att höra. Du får gärna skicka någon bild som vi kan lägga upp så fler kan göra lika dant

   Poppa på
   Bruno

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.