Publicerad den Lämna en kommentar

Del 1: Popcornets historia


Majs som poppande korn har funnits med vid människans sida sedan flera tusen år tillbaka. Arkeologer har hittat fossila spår av majskolvar i Peru, Mexiko och sydvästra USA som daterar så långt som till flera tusen år tillbaka. Under 1500-talet “upptäcktes” popcorn av  upptäcksresande från Europa. Urspungsamerikanerna från Nordamerika odlade vid den tiden upp till 700 olika popcorntyper och använde det inte bara som mat, men även som dekoration, såsom halsband. Engelsmännen och andra europeiska upptäcksresande i Amerika förde matseden vidare till Europa.

Det är först under 1800-talet som popcornkärnor blev en råvara för gemene man. Introduktionen av stålplogen, som var mycket starkare än sin föregångare jänrplogen, gjorde att marker som tidigare inte kunnat brukas nu stod till förfogande. Även uppfinningen av den ångdrivna popcornmaskien med grillfunktion av Charles Cretors under 1880-talet ökade på intresset av popcorn hos allmänheten.

Under 1930-talets mellankrigstid och den stora depressionen, när världsekonomin var i botten och fattigdomen ökade, fyllde popcornet behovet av det billiga tilltugget. Det mesta av andra råvaror som socker var det ransonering på.

Just biografer spelade en viktig roll i att sprida popcornkulturen. Biografägarna var till att börja med inte speciellt vänligt inställda till popcorn som folk köpt utanför bion och tog med in för att äta till filmen. Det var först när biograferna började inredas med egna popcornmaskiner och ägarna såg hur vinsterna kraftigt ökade, som de fullt ut började älska popcornen. Nu är det svårt att tänka sig en bio utan den härliga doften av popcorn.

Nästa del i vår serie: Popcorn från jord till skål

Källor

Beckerman, C. 2013. Popcorn! 100 originella recept på världens poppigaste snacks Göteborg: Tukan förlag
Sid 6

Redenbacher O, 1984. Orville Redenbacher’s Popcorn Book. New York: St Martin’s Press. Sid 1-3

Towner Giedt, F. 1995. Popcorn! New York: Simon & Schuster
Sid 6, 33, 51, 78

Wikipedia. 2022
https://en.wikipedia.org/wiki/Popcorn#Terminology

Bild tagen från sid 23 av 1917 Cretor’s catalog

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.